sunnuntai 28. elokuuta 2016

Konekatastrofi

Moi! Viime postauksesta onkin jo hetkisen verran aikaa. Tämän kesän Lapinreissun kuvia julkaisen vähän myöhemmin, mutta nyt avaudun vähän uusista tuulista ja niiden tuomista ongelmsita. Jatkamalla lukemista hyväksyt alla olevan pikkupräntin:

TEKSTIN KÄYTTÖEHDOT: Lukija ottakoon huomioon, että minulla ei ole mitään Windowsia, Microsoftia, WirelessTamperetta, Nokian Kaupunkia tai oppilaitostani vastaan. Tämä teksti on vain avointa pohdiskelua sekä avautumista omista kokemuksistani. Kaikki yhtäläisyydet oikeiden henkilöiden välillä ovat sattumaa...vai ovatko? Vieläkö luet tätä pikkupränttiä? Hyvä! Älä siis vedä hernettä nenään tästä tekstistä, vaan ota iisisti. Kiitos.

Aloitin siis lukion ykkösen elokuun alussa, ja olenkin sitä sukupolvea joka kirjoittaa yo-kirjoituksetkin kokonaan tietokoneella. Jos nyt sinne asti päästään. Kuten monet muutkin, myös meidän kaupunkimme päätti että uusille opiskelijoille ei tarjota opiskelulaitteita vaan oppilaat hommaavat ne itsenäisesti. Kuten myös kaikki muut opiskeluhärpäkkeet.

Noh, Wilman kautta saatiin iso pläjäys speksejä, ja puolet oppilaista on jo hakoteillä. Lopputuloksena on se, että osalla oppilaista EI ole konetta, osalla on -08-vuoden läppäreitä Windows Vistalla ja kymmenen minuutin akkukestolla, osalla taas uusia hienoja hybridiläppäreitä ja osalla on sitten jotain muuta.

Lisäksi ongelmaa tuottaa se, että a) oppilaat eivät osaa käyttää koneitaan ja b) se, että verkot ja ohjelmat eivät toimi. Oppilaille on annettu vierailijatunnukset Wireless Tampere -verkkoon, joka toimii mm. kouluilla ja monissa muissa paikoissa.

"Ope, mikä sen verkon nimi oli?", "Mikä on wifi?", "Mitkä ne tunnukset oli?" ja "Miks mulle ei tuu sitä kirjautumisjutskaa?" ovat ajankohtaisia kysymyksiä. Windows kun ei aina jaksa avata verkon kirjautumisruutua, varsinkaan jos oletusselain ei ole Edge tai Explorer. Chrome kun ei jostain syystä osannut uudelleenohjata tunnistautumiseen. Eli tuloksena oli puolen tunnin mittainen verkkoonyhdistämisrumba ja ohjelmien asennusta, siis jos joku ehti siihen saakka.

Hommasin Applen 2011-vuoden early-version MacBook Prosta. Ei, en siksi, että se olisi jotenkin hieno, vaan siksi että tässä tilanteessa se oli paras ratkaisu. Koska osasin jo ennustaa, että pääsen sen kanssa vähemmällä. Windows kun tuppaa tukkimaan itsensä kaikella p*skalla.

Huom! En missään nimessä suosittele omenakoneen hankkimista lukiokäyttöön. Niiden käyttö saattaa tuottaa tuskaa digikokeiden ja Digabi-järjestelmän kanssa. Lisäksi harjaantumaton koneenkäyttäjä voi kohdata ongelmia erinäisten ohjelmien kanssa.

Hauskaahan tässä on se, että kukaan ei voi väittää minulle, että en tule pärjäämään hankkimallani laitteella käyttöjärjestelmän puolesta. Kyllä Windows-ohjelmien käyttäminen Unix-ympäristössä sujuu, jos vain tietää mitä tehdä. Eli ei ongelmia.

Kannattaisikohan opiskelijoiden kuunnella ensi vuonna ohjeita joita heille annetaan?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hellurei! Kirjoita ihmeessä kommentti, kunhan muistat asiallisen kirjoitusasun :)